Historik om hockeyn i Ludvika

Själva ishockeyn i Ludvika började på Väsmans is i viken vid "Piren" båthamnen.

Dessförinnan var det bandy som gällde och man spelade på Kasttjärn,och en tjärn i Stollberg.

Året då man började var 1947 och "eldsjälar var "Knödden" Sundkvist,Börje Winkler,Olle Gryth,Arnold Bökman "Kirre" Almen m.fl.

1950 gjordes en plan i ordning i sänkan bredvid Brandstationen,och där var "Ztetten" Karl-Erik Zetterstedt bas för spolnimngen m.m.

LFFI spelade då i dåvarande div 2 med fina framgångar.Även en landskamp spelades mot USA,och där medverkadev "Knödden"som målvakt.

Andra namn att lägga på minnetfrån den tiden är bröderna Risberg,Gunnar Rydberg,Åke Wester,Sven-Olov Rydberg m.fl.

1963 blev det konstfrusen bana vid Hillängen (Ishallen).

Säsongen 65-66 kvalade LFFI upp till dåvarande Allsvenskan och var mycket nära att gå upp,men fick ge sig i en avgörande match mot Hammarby.

Med i det laget var b.l.a. Kjell Runnberg,"Lollo" Dafgård,Ragge Karlsson,Lasse Söderkvist.

Under de kommande åren spelade man företrädesvis i div 2,näst högsta serien.

Säsongen 1974-75 bildades Ludvika HC.

Seriesystemen gjordes då om,och via 2 olika kvalomgångar tog sig LHC upp i div 1.

Man spelade där mot b.l.a. Mora,Bofors.

Under den tiden vardet mycket folk på Hillängens träläktare.Man hade ett snitt på 1000 personer den första säsongen i ettan.

Spelare att minns då var Kjell Runnberg,bröderna Lars och Rolf Söderkvist,Roland Järleskog,Mikael Nyman,Torleif Magneryd,Eddy Gustavssonoch publikfavoriten Svante "Kojak"Sundström.

1982-83 invigdes ASEA-hallen av b.l.a. Percy Barnevik,Gunnar "Kobban" Andersson och dåvarande LHC-ordförande Ulf Wilgodt.

LHC speladesedan företrädesvis i div 2 fram till 1991 då man slog samman  Ludvika och Smedjebacken till Team S/L.

Tanken var att fåett slagkraftigt lag i regionen,men detta misslyckades.

Sammanslagningen varade fram till 1995,då nuvarande Ludvika Hockey bildades.

De mest drivande till att åter få ett "lag" i Ludvika var "Kobban",(tyvärr gick han bort samma år),Tommy Molin,Lennart Sjökvist,Svante Sundström m.fl.

Det här var en någorlunda korrekt och kort sammanfattning av hockeyn genom åren i Ludvika.Det finns givetvis oändligt mycket mer att skriva om

Hockeyhälsningar från

Svante Sundström.