Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Ludvika Hockey Förening

Följ

Ludvika HF Lightning

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Ludvika Hockey Förening
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Ludvika Hockey Förening
Adress Eriksgatan 17
Postadress 77131 Ludvika
Telefon 0240-15300
E-post kansli@ludvikahockey.se
Orgnr 883800-8079
Kontonr 5958-7865

Om Ludvika Hockey Förening

Ludvika Hockey är en ideell hockeyförening med verksamhet i Ludvika för barn, ungdomar, juniorer, vårt seniorlag och en grupp ungdomsdomare. En stor del av föreningens arbete ligger i att ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas, umgås och få utöva sin idrott på ett sunt och säkert sätt.

Historik om hockeyn i Ludvika:

Själva ishockeyn i Ludvika började på Väsmans is i viken vid "Piren" båthamnen. Dessförinnan var det bandy som gällde och man spelade på Kasttjärn, och en tjärn i Stollberg. Året då man började var 1947 och "eldsjälar var "Knödden" Sundkvist, Börje Winkler, Olle Gryth, Arnold Bökman "Kirre" Almen m.fl.

1950 gjordes en plan i ordning i sänkan bredvid Brandstationen, och där var "Zetten" Karl-Erik Zetterstedt bas för spolningen bland annat. LFFI spelade då i dåvarande division 2 med fina framgångar. Även en landskamp spelades mot USA, och där medverkade "Knödden" som målvakt. Andra namn att lägga på minnet från den tiden är bröderna Risberg, Gunnar Rydberg, Åke Wester, Sven-Olov Rydberg m.fl.

1963 blev det konstfrusen bana vid Hillängen (Ishallen). Säsongen 65-66 kvalade LFFI upp till dåvarande Allsvenskan och var mycket nära att gå upp, men fick ge sig i en avgörande match mot Hammarby. Med i det laget var b.l.a. Kjell Runnberg, "Lollo" Dafgård, Ragge Karlsson, Lasse Söderkvist. Under de kommande åren spelade man företrädesvis i division 2, näst högsta serien.

Säsongen 1974-75 bildades Ludvika HC. Seriesystemen gjordes då om, och via 2 olika kvalomgångar tog sig LHC upp i division 1. Man spelade där mot b.l.a. Mora, Bofors. Under den tiden var det mycket folk på Hillängens träläktare. Man hade ett snitt på 1000 personer den första säsongen i ettan. Spelare att minns då var Kjell Runnberg, bröderna Lars och Rolf Söderkvist, Roland Järleskog, Mikael Nyman, Torleif Magneryd, Eddy Gustavsson och publikfavoriten Svante "Kojak" Sundström.

1982-83 invigdes ASEA-hallen av b.l.a. Percy Barnevik, Gunnar "Kobban" Andersson och dåvarande LHC-ordförande Ulf Wilgodt. LHC spelade sedan företrädesvis i division 2 fram till 1991 då man slog samman Ludvika och Smedjebacken till Team S/L. Tanken var att få ett slagkraftigt lag i regionen, men detta gick tyvärr inte som planerat. Sammanslagningen varade fram till 1995, då nuvarande Ludvika Hockey bildades.

De mest drivande till att åter få ett "lag" i Ludvika var "Kobban", (tyvärr gick han bort samma år), Tommy Molin, Lennart Sjökvist, Svante Sundström m.fl.

Det här var en någorlunda korrekt och kort sammanfattning av hockeyn genom åren i Ludvika. Det finns givetvis oändligt mycket mer att skriva om

Hockeyhälsningar från
Svante Sundström.